Suomenlinnan puutarhurilla riittää työtä kaikkina vuodenaikoina
OMG! voiko olla siistimpää työpaikkaa, kuin Suomenlinna? Näin ajattelin monesti aloitettuani puutarhurina Suomenlinnan hoitokunnassa keväällä 2011. Alanvaihdoksen ja puutarhurin koulutuksen läpikäytyäni olin innoissani uudesta ammatista ja onnellinen työllistymisestäni heti koulutuksen jälkeen. Edellisessä ammatissani ravintola-alalla työskentelin Suomenlinnassa ravintolassa, joten linnoitus ja monet työkaverinikin olivat minulle jo valmiiksi tuttuja.
Suomenlinnan hoitokunnassa työskentelee seitsemän puutarhuria ympäri vuoden. Apunamme työskentelee kesäkaudella muutamia kausityöntekijöitä sekä ajoittain vankeja Suomenlinnan avovankilasta.
Maisemanhoidon ja puhtaanapidon tehtävissä työskentelee myös joukko vapaaehtoisia; Helsingin Kaupungin puistokummit voivat tulla itsenäisesti keräämään roskia, haravoimaan syksyn lehtiä tai osallistumaan erilaisiin talkoisiin. Myös Suomenlinnan hoitokunnan työntekijöille on järjestetty talkoopäiviä, ja vuodesta 2015 lähtien Suomenlinnassa on järjestetty kansainvälinen World Heritage Volunteers -vapaaehtoistyöleiri, jossa tehdään puutarhureiden ohjauksessa erilaisia maisemanhoidollisia töitä eripuolilta maailmaa tulleiden vapaaehtoisten nuorien kanssa.
Monet mieltävät puutarhurin työn lähinnä kukkien istuttamiseksi ja nurmikon leikkaamiseksi, mutta vaihtelevaan työhön Suomenlinnassa kuuluu paljon muutakin. Kun kerron jollekulle olevani puutarhuri Suomenlinnassa, yleensä ensimmäiseksi minulta kysytään, että ’mitä te sitten talvella teette?’
Työt vuodenajan mukaan
Ainutlaatuisessa linnoitusympäristössä riittää hoidettavaa ja vaalittavaa. On puistoja, pihoja ja nurmikenttiä, luonnontilaisia niittyjä ja rantakallioita sekä harvinaista kasvillisuutta linnoituslaitteiden, muurien, ruutikellareiden ja hiekkavallien päällä. Näiden alueiden ja kasvillisuuden hoitaminen ja suojeleminen ovat puutarhureiden keskeisimpiä tehtäviä.
Kevät alkaa hiekoitussepelin ja roskien poissiivoamisella. Asukkaiden ja kävijöiden eväsretkialueinakin toimivat nurmikot hoidetaan kesäkuntoon ja viljelypalstoille vedetään kasteluletkut asukkaiden käyttöön.
Kesän kuluessa puutarhurit hoitavat kesäkukkaistutuksia, leikkaavat nurmikoita ja niittävät niitty ja -ketoalueita. Kasvillisuuden kehittymistä ja eri kasvilajien esiintymistä tarkkaillaan. On mielenkiintoista seurata, miten runsaana vaikkapa masmalo (Anthyllis vulneraria) minäkin vuonna kukkii.
Keväästä syksyyn toteutetaan suuritöisempiä projekteja, kuten eroosiovaurioiden korjaamista. Vallipoluilla, niityillä, nurmikoilla ja linnoituslaitteilla kulumista aiheuttavat mm. sää, jalankulkijat ja myyrät.
Talvisin Suomenlinnan hoitokunnan kunnossapitoyksikkö pitää huolta aurauksesta ja lumen luonnista sekä liukkauden torjunnasta, niin teillä ja kulkuväylillä, kuin pihoilla ja sisäänkäynneillä. Lumityöt kuuluvat puutarhureille sekä huolto- ja kuljetushenkilöstölle. Lumitöiden lisäksi talvella hoidetaan puiden ja pensaiden kaadot sekä leikkaukset.
Jokainen päivä on erilainen
Edellä luetellut työt ovat siis puutarhureiden normaalia työtä. Tervetullutta vaihtelua rutiineihin tuovat satunnaiset ja yllättävätkin keikat ja vuodenaikoihin liittyvät lisähommat. Esimerkiksi kokous ja -juhlatiloihin tarvitaan joskus kalusteiden siirtoapua. Asukas saattaa pyytää apua muutossa tai jonkin ison tavaran siirtämisessä. Marraskuun lopulla pystytämme linnoituksen joulukuuset ja koristelemme ne kauniilla valoilla. Yhtenä talvena hioimme ja maalasimme kaikki puistonpenkit.
Puutarhurin työ Suomenlinnassa on myös asiakaspalvelua. Pidämme huolta asukkaiden ja kävijöiden turvallisuudesta ja viihtyvyydestä. Lähes joka päivä opastamme kävijöitä löytämään reitin Kuninkaanportille, museoihin tai ravintoloihin.
Työympäristönä Suomenlinna tarjoaa mitä upeimmat puitteet
On hienoa kokea vuodenaikojen vaihtumiset ja niihin liittyvät ilmiöt valoineen ja varjoineen. Kevään ja kesän kukkaloisto, syksyn ruska ja talven kimmeltävät hanget, ja vain 12 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin keskustasta! Lisä-arvoa työpaikalle tuo monikerroksinen historia ja maailmanperintökohteen status.
Jaakko Raidén
Puutarhuri
Suomenlinnan hoitokunta