Ihmisiä kävelee Suomenlinnan Kustaanmiekalla kesällä.

Suomenlinnassa vieraili viime vuonna yli 904 000 kävijää

Vuonna 2023 Suomenlinnassa vieraili yli 904 000 kävijää. Kuudessa museossa, Ryhmäteatterin tuottamassa kesäteatterissa ja linnoituksen eri näyttelyissä kävi yhteensä noin 250 000 kävijää. Erityisesti Sotamuseon näyttelyt kiinnostivat. Suomenlinnan matkailuneuvonnan konsepti uudistui kaikki kohderyhmät huomioivaksi, kävijöitä innostavaksi vierailijakeskukseksi, ja siellä kävijöitä oli yli 90 000.

Maailmanperintökohdetta kehitetään käyntikohteena Suomenlinnan kestävän matkailun strategian mukaisesti ja yhteistyössä toimijaverkoston kanssa. Vuosille 2021–2023 laadittiin strategiapäivitys sillaksi pandemian jälkeiseen arkeen. Kauden aikana jouduttiin sopeutumaan myös Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksiin. Suomenlinnaa kyettiin kuitenkin tavoitteen mukaisesti kehittämään kestävän matkailun mallikohteena, ja erilaiset kohdetta kehittävät hankkeet jatkuivat. Esimerkiksi Ravintola Walhallaan etsitään nyt uutta toimijaa, kun ravintolatilat voidaan ottaa käyttöön taas ensi vuonna 2025.

Onnistumisia tuli digitaalisessa palveluiden löydettävyydessä, kestävän matkailun edistämisessä sekä uudelleen profiloitumisessa kotimaan ja lähialueen kävijöille palveluita kehittämällä, tapahtumilla ja markkinointia kohdentamalla. Paikalliset palveluntarjoajat olivat vahvasti mukana suosikkitapahtumissa, kuten Viapori Jazz ja Viaporin Kekri. Pizzeria Nikolai oli neuvokkaasti tuottamassa luokkaretki- ja leirikoulusesongin ruokailuja. Suomenlinnan vierasvenesatama ravintoloineen uudistui onnistuneesti.

– Asiakaskunta on koronan jälkeen kansainvälistynyt, ja olemme kuulleet taas useampia kieliä Cafe Bar Valimolla. Vierasvenesataman asiakasmäärät ovat puolestaan palanneet pandemiaa edeltävälle tasolle. Keskikesä on meillä varsin täynnä, joten koetamme venyttää kautta molempiin suuntiin, jotta mahdollisimman moni voisi nauttia Suomenlinnasta veneilykaudella, kertoo Cafe Bar Valimon ja Suomenlinnan vierasvenesataman yrittäjä Tony Liljeström.

Suomenlinnan digioppaan rinnalle lanseerattiin tekoälyä ja uusinta alustateknologiaa hyödyntävät mobiiliopastukset Ehrensvärd-seuran toimesta. Kestävän matkailun eteen tehdystä työstä kertovat Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -sertifikaatit, joita Suomenlinnan toimijaverkostosta löytyy seitsemän. Merkeistä kaksi saavutettiin viime vuonna, ja ne myönnettiin Lonnan saarelle ja Ehrensvärd-seuralle. Hostel Suomenlinna jatkoi vahvasti kestävän kehityksen painotuksella yhtenä linnoituksen majoitusvaihtoehdoista.

– Voimme iloita siitä, että Suomenlinnan palvelutarjonta on säilynyt haastavinakin aikoina. Matkailun ja kulttuuriperinnön välistä positiivista vuoropuhelua tulee yhä ylläpitää ja yhteistä viestiämme ympärivuotisesta, monipuolisesta Suomenlinnasta voimistaa. Vastuullisuus toteutuu meillä jo teoissa, mutta siitä viestimiseen tulee vielä panostaa, pohtii Suomenlinnan hoitokunnan matkailuasiantuntija Milla Öystilä.

Lisätietoja:
Kehittämispäällikkö Petteri Takkula
puh. 0295 338 387, petteri.takkula@suomenlinna.fi

Kaikki uutiset