Ilmasto muuttuu – miten käy pohjoisen rakennusperinnön?
Ilmastonmuutos on jo havaittavissa rakennuksissa. Kosteusriskien lisääntyminen ja vauriokehityksen kiihtyminen ovat tuoneet esiin rakentamiseen ja korjaamiseen liittyvät haasteet. Kansallisten monumenttien lisäksi myös paikallinen rakennusperintö, joka nostaa ympäristön laatua sekä omaleimaisuutta ja vaikuttaa alueiden elinvoimaisuuteen sekä kansalaisten suojelutahtoon, on uhattuna.
Nämä asiantuntijakannat tulivat esiin Kulttuuriperintö ja ilmastonmuutos -hankkeen toteuttajien järjestämässä keskustelutilaisuudessa Oulussa syyskuun lopulla. Tapahtumaan osallistui rakennusperinnön asiantuntijoita Pohjois-Suomen alueellisista vastuumuseoista, ELY-keskuksista, Metsähallituksesta sekä hankkeen edustajia.
Muuttuvat sääolosuhteet vaikuttavat rakennuksiin
Sään vaihtelut ovat lisääntyneet koko Suomessa. Ääriolosuhteet yleistyvät ja niiden suuruusluokka kasvaa. Kesämyrskyjen aiheuttamat myrskytuhot ovat yleistyneet. Rannikolla tuulten suunnat ovat muuttuneet. Inarijärveltä ylöspäin on jo havaittavissa pohjoisesta Jäämereltä puhaltava uudentyyppinen kostea tuuli, jonka aiheuttamat vauriot korostuvat ensimmäiseksi julkisivujen pohjoispuolella. Samalla lisääntynyt auringon UV-säteily vaikuttaa rakennusten eteläseinustoihin.
Havaintojen perusteella on todettavissa, että ulkoiset olosuhteet ja rakenteiden kosteustasapaino ovat muuttuneet. Puukatteiden ja turvekattojen elinkaari on lyhentynyt. Rannikolla alkaa olla keskeinen kysymys, kuinka saadaan katot pysymään paikoillaan. Maalauskäsittelyjen toimivuus on muuttunut arpapeliksi.
Rakentamisen ja korjaamisen laatu ratkaisee
Minkälaista rakennusperintöä Suomella on tulevaisuudessa? Siihen vaikuttaa se, kuinka laadukkaasti nyt rakennetaan ja korjataan. Museoiden vuosikymmenien neuvonta- ja seurantakokemusten perusteella tiedetään, että rakennuksen säilyminen riippuu osittain siitä, miten hyvin korjaustyö on tehty.
Perinnerakentamisen koulutuksessa on tapahtunut olennaisia heikennyksiä. Osaavia rakentajia kulttuuriperintökohteisiin on vaikea löytää. Nyt tarvitaan korjausrakentajia, jotka ymmärtävät myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Asiantuntijat ovat perustellusti huolestuneita siitä, osaammeko enää tulevaisuudessa korjata rakennusperintöä.
Vuoropuhelu rakennusperinnön asiantuntijoiden kanssa jatkuu
Oulussa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen osallistuneet 21 asiantuntijaa pitivät tapaamista onnistuneena. Vuoropuhelun toivottiin jatkuvan Kulttuuriperintö ja ilmastonmuutos -hankkeen aikana sekä sen jälkeen. Hankkeen toteuttajat pyrkivät järjestämään vastaavanlaisia sidosryhmätilaisuuksia myös muualla Suomessa eri alueiden asiantuntijoiden osaamisen keräämiseksi. Hankkeen yksi tavoite on koota asiantuntijaverkostoa ja -osaamista ilmastoriskien tunnistamiseksi sekä siihen liittyvän tiedon välittämiseksi.
Lyhyesti hankkeesta
Ilmastonmuutoksen vaikutusten seurantamenetelmän kehittäminen kulttuuriperintökohteisiin -hankkeen tavoitteena on kartoittaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia kulttuuriperintöön. Hankkeessa kehitetään menetelmä ilmastonmuutoksen vaikutusten seurantaan erilaisissa ja eri-ikäisissä kohteissa, jotka sijaitsevat maantieteellisesti ja ilmastollisesti erilaisilla alueilla.
Lisätietoja:
Hankkeen verkkosivulta https://www.slhk.fi/hankkeet/kulttuuriperinto-ja-ilmastonmuutos/ tai
Juha Rajaharju
Asiantuntija
puh. 0295 338 409, juha.rajaharju@suomenlinna.fi