Historiaa

Suomenlinnan Susisaarelle, Insinööripatterin vallien selustaan rakennettiin vuonna 1897 betonoitu ammusvarasto, joka toimi alkuperäistarkoituksessaan aina vuoteen 1916 asti. Koska Insinööripatterin tykit eivät olleet enää käytössä ensimmäisen maailmansodan aikaan, päätettiin ammusvarasto muuttaa pääpuhelinasemaksi. Pääpuhelinaseman tehtävänä oli varmistaa tiedonkulku Helsingin ja Espoon edustalla olevien linnoitussaarten välillä.

Rakennuksen toiminta pääpuhelinasemana jatkui vuoteen 1934, kunnes sitä alettiin kunnostamaan Suomenlinnan taistelu- ja ilmatorjuntakeskukseksi. Kolmivaiheisessa, vuoteen 1938 asti kestäneessä remontissa rakennus mm. liitettiin sähköverkkoon ja sinne rakennettiin meri- ja ilmavalvontaviestien vastaanotto- ja välitystilat puhelinkoppeineen. Talvisodassa rakennuksella oli vahva rooli pääkaupunkiseudun ilmapuolustusta johtavana aluekeskuksena (IPAK), josta annettiin myös ilmahälytykset väestönsuojelua varten. Jatkosodan aikana rakennuksessa toimi vielä ilmavalvonnan aluekeskus (IVAK) syyskesään 1943 asti.

Lue lisää ilmavalvonta-aluekeskuksen historiasta.

Nykytilanne

Rakennuksen hallinta siirrettiin Suomenlinnan hoitokunnalle 1.2.2016. Kevään ja kesän 2017 aikana IVAKissa tehtiin asbesti- ja haitta-ainetutkimus sekä asbestipurkutyö. Rakennuksesta poistettiin muun muassa lohkeilleet maalikerrokset. Bunkkerista löytyneet tavarat ovat restauroitavana. IVAK dokumentoitiin laserkeilaamalla. Sisätilat inventoitiin ja dokumentoitiin valokuvaten ja laserkeilaamalla.

Ilmavalvonta-aluekeskuksesta Suomenlinnasta. Lotta on toimittanut sanomat ilmavalvontaupseereille. Kuva: Sot. virk. H. Roivainen, 1.24.1942. SA-kuvat ovat lisensoitu Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) -lisenssillä ja ne ovat vapaasti käytettävissä ja julkaistavissa. Linkki aineistoon: https://www.finna.fi/Record/sa-kuva.sa-kuva-90149

Ortokuva pohjoisesta katsottuna.

IVAK tammikuussa 2016.

IVAK heinäkuussa 2015.

IVAK heinäkuussa 2015.

IVAK heinäkuussa 2015.