Pirunkirkon korjaus
Isolla Mustasaarella sijaitseva Pirunkirkko löytyy kookkaan ja näyttävän Kruunulinna Ehrensvärdin luoteispäädystä. Rakennuksen ikä ja kova käyttö edellyttävät tilojen jatkuvaa huolenpitoa ja välillä laajempaakin kunnostamista. Suomenlinnan hoitokunta onkin korjannut Pirunkirkkoa viime vuosina säännöllisesti.
Vanhan tilan vaalimista: Pirunkirkon korjaustyöt
Isolla Mustasaarella sijaitseva Pirunkirkko löytyy kookkaan ja näyttävän Kruunulinna Ehrensvärdin luoteispäädystä. Ruotsin kuningas Kustaa III laski rakennuksen peruskiven vuonna 1775, ja siipirakennusten rakennustyöt aloitettiin vuonna 1776. Välillä rakennustyöt keskeytyivät, mutta vuonna 1786 kruunulinna valmistui armeijan laivaston telakan käyttöön. Myöhemmin siinä on toiminut muun muassa luterilainen kirkko, koulu ja ortodoksinen rukoushuone, nykyään esimerkiksi kirjasto ja hoitokunnan toimisto.
Pirunkirkko on monelle suomalaiselle tuttu, sillä siellä järjestetään runsaasti juhlatilaisuuksia. Juhlasalissa käyneet vieraat ovat voineet omin silmin nähdä ja kokea tilojen arvokkuuden, joka huokuu entisajan tunnelmaa.
Hoitokunta pitää rakennuksista huolta
Rakennuksen ikä ja kova käyttö edellyttävät kuitenkin tilojen jatkuvaa huolenpitoa ja välillä laajempaakin kunnostamista. Suomenlinnan hoitokunta onkin korjannut Pirunkirkkoa viime vuosina säännöllisesti.
– Tiloissa on esimerkiksi kunnostettu vanhaa ja jykevää lankkulattiaa. Osa lankuista on jouduttu irrottamaan ja kunnostamaan irrallaan, joissakin kohdissa on tehty pienimuotoisempia korjauksia. Työtä on tehty sekä isossa juhlasalissa että tiloihin kuuluvissa kahdessa pienemmässä salissa. Ikkunakarmeja on puhdistettu, kattoja ja muitakin pintoja maalattu. Olemme myös parantaneet tilojen valaistusta ja lisänneet pistorasioiden määrää, kertoo työssä tiiviisti mukana ollut rakennuskonservaattori Santina Ambrosini.
– Työ on tehty pitkälti hoitokunnan omien ammattilaisten voimin; niin puusepän, kirvesmiehen kuin maalarinkin ammattitaitoa on tarvittu. Olemme käyttäneet myös ulkopuolista osaamista, esimerkiksi konservaattoria maalaustöissä.
– Ennen korjausta tiloihin tehtiin vauriokartoitus, jotta lähtötilanne saatiin selville. Myös konservointisuunnitelma kuuluu asiaan tällaisessa korjaushankkeessa. Olin itse huolehtimassa pintojen konservointitöiden ohjeistuksesta ja valvonnasta, jatkaa Santina.
Vuonna 2021 tehtyjen töiden pääsuunnittelijana oli Petter Eklund, joka työskentelee nykyään arkkitehtitoimisto Livadyssa.
Etä- ja lähityön yhdistämistä
Vaikka koronan vaikutukset tuntuivat hieman myös Pirunkirkon korjaustöissä, hanke saatiin valmiiksi melko tarkasti suunnitellussa aikataulussa. Osa tekijöistä oli välillä etätyössä, mutta iso osa työstä on tietysti tehtävä paikan päällä. Välillä työssä on tullut hauskojakin hetkiä.
– Olemme löytäneet pieniä esineitä, jotka ovat pudonneet lautojen väliin. Joskus tilassa on juhlien jälkeen ollut viinitahroja katossa. Vanhaa tilaa pitääkin koko ajan tarkkailla ja esimerkiksi varmistaa, että vanhassa ja aaltoilevapintaisessa lankkulattiassa ei ole liian isoja rakoja, pohtii Santina.
– Tällainen vanha maailmanperintökohde on kokemus. Jopa tuoksukin on osa sitä. Jos nojaat seinään, takkiin voi tarttua vähän kalkkipölyä. Se kuuluu tällaisen rakennuksen olemukseen. On tosi hyvä, että tällaisessa paikassa järjestetään juhlia ja muita tilaisuuksia, se jatkaa tilan elämää.