Rakennus E3:n ikkunakorjaus
Länsi-Mustasaarella sijaitsevan rakennus E3:n ikkunat on tarkoitus korjata ja tarvittaessa vaihtaa. Aluksi hankkeessa on kartoitettu ikkunarakenteiden nykykuntoa.
Länsi-Mustasaarella sijaitsevan rakennus E3:n ikkunoiden korjaus- ja uusimistyötä valmistellaan hoitokunnan restaurointi- ja kunnossapitoyksiköissä. Tavoitteena on saada pitkään odotettu ja rahapulan takia viivästynyt korjaushanke käyntiin vielä vuoden 2021 aikana.
Nykytilanteen kartoittamiseksi E3:n ikkunoiden kunto on kesän aikana tarkistettu, ja ikkunat on luokiteltu pokien ja karmien kunnon perusteella. Tulokset vahvistavat aiemman seurannan havaintoja ja asukkaiden palautetta, joiden mukaan säälle altteimman eteläsivun ikkunat kaipaavat kiireisimmin korjausta.
– Eteläsivun ikkunat ovat erittäin huonossa kunnossa. Puuosissa on melko paljon lahovaurioita ja taipumia, ja jos sää on sateinen ja tuulinen, vesi valuu huoneistojen puolelle ikkunalaudoille. Nekin ovat kärsineet ikkunapokien ja karmien huonosta kunnosta. Vuotoja on todettu sekä pokan ja karmin että paikoin myös karmin ja seinän välissä. Toiseksi kiireisin korjaustarve on itäsivulla, ja vastaavasti parhaassa kunnossa ovat pohjoisen puoleisen julkisivun ikkunat. Mahdollisesti ainakin eteläsivun ikkunat pitää vaihtaa uusiin, ja muilla sivuilla tarve uuteen vaihtamisen ja vanhan korjaamisen välillä katsotaan ikkunakohtaisesti, kertoo kuntotarkastuksen tehnyt korjausrakentamisen asiantuntija Sampo Ahola.
Kovat olosuhteet meren armoilla
E3 kuuluu Suomen vanhimpiin asuinkerrostaloihin, ja sen nykyisistä ikkunoista ainakin suurin osa on tiettävästi peräisin 1950-luvulta. Viimeisin huolto ikkunoille on tehty noin kymmenen vuotta sitten. Rakennuksen sijainti alttiina meren tyrskyille koettelee rakenteita kovalla kädellä, ja E3 vaatiikin jopa Suomenlinnan mittapuun mukaan ahkeraa huoltoa ja kunnossapitoa.
Ikkunoiden rakenne on valmistusajankohdalle tyypillinen: yksi lasi sekä ulko- että sisäpokassa, materiaalina puu. Nyt mietinnässä on rakenteen hienoinen muuttaminen, jotta tiiviys paranee ja vesivuoto-ongelma saadaan kuriin. Rakennustekniikan insinööri Antti Lahtinen ja puuseppä Eero Tainiola ovat suunnitelleet tätä varten mallin, jossa on yksi huullos ja tiivistepinta aiempaa enemmän. Lisäksi Eero on tehnyt uudesta poka- ja karmirakenteesta pienoismallin, joka auttaa hahmottamaan rakenteen toimintaa ja hyötyjä.
– Uudet ikkunat on tarkoitus tehdä ulkonäöltään niin lähelle nykyisiä kuin mahdollista. Rakennetta muuttamalla tiiviyttä pystytään kuitenkin parantamaan. Vesivuodot saadaan hallintaan, ja lämpötalouskin paranee. Vedon tunteen väheneminen lisää muutenkin asumismukavuutta. Ikkunarakenteet tehdään hyvälaatuisesta puusta ja vanhoja rakenteita kunnioittaen. Se tarkoittaa, että esimerkiksi karmien ja pokien liitokset ovat samantyyppiset kuin nykyisissäkin rakenteissa, sanovat Antti ja Eero.
Testiasennus yhteen asuntoon
Yksi E3:n nykyisistä ikkunoista on jo irrotettu paikoiltaan ja viety hoitokunnan puutyöverstaalle tutkittavaksi. Poistetun ikkunan tilalle talon seinään asennetaan lähiaikoina uusi, verstaalla tehtävä ikkuna. Testikohteena toimii asunto E3 B15.
– Yhden ikkunan irrottaminen testimielessä auttaa meitä hahmottamaan, miten ne on kiinnitetty seinärakenteeseen ja miten vaihdot uusiin ikkunoihin on järkevintä toteuttaa. Asukkaille oman asunnon ikkunoiden vaihto näkyy ja tuntuu todennäköisimmin korkeintaan muutaman päivän mittaisena pienenä asumishaittana. Sovimme jokaisen asukkaan kanssa asennusajan hyvissä ajoin etukäteen ja eristämme ikkuna-aukkojen ympärykset työn ajaksi pölyn leviämisen estämiseksi, kuvailee Antti.
Jos kaikki menee suunnitellusti, varsinainen uusimis- ja korjaustyö saattaa päästä vauhtiin vielä loppukesän ja alkusyksyn aikana. Tarkoituksena on tehdä karmi- ja pokarakenteiden puuprofiiliosia valmiiksi ja koota niitä pienissä erissä muiden puutyöverstaan projektien lomassa. Kaikkea ei ole tarpeen tehdä kerralla, sillä myös asennustyö E3:ssa tehdään vähitellen eli asunto kerrallaan niin, että haitta asukkaille on mahdollisimman pieni.
– Talossa on yhteensä 17 asuntoa, ja kaikkien ikkunoiden läpikäynti tällaisella tyylillä kestäisi arviolta noin vuoden ajan, arvioi Antti.