
Resilient Fortress -hankkeen Suomenlinna Summer Schoolin raportti julkaistu
Euroopan unionin rahoittama Erasmus+ -hanke Resilient Fortress keskittyy linnoitettuihin rakenteisiin ja linnoitettuun maisemaan, yhdistää kumppaneita ja asiantuntijoita viidestä maasta. Hankkeen tavoitteena on parantaa linnoituskohteiden työntekijöiden ja johdon ymmärrystä linnoitusten ja maiseman kestävästä ylläpidosta ja säilyttämisestä sekä restaurointi- ja kunnossapitokäytännöistä. Hanke koostuu sarjasta alan ammattilaisille suunnattuja työpajoja, joiden pohjalta hankekumppanit laativat ohjeistuksia Euroopan linnoitetun kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.
Ensimmäisessä kokoontumisessaan Suomenlinnassa syyskuussa 2024 eurooppalaiset ja kotimaiset kumppanit esittelivät ilmastonmuutokseen aiheuttamia ongelmia kohteissaan. Materiaalista koottiin seuraavien kuukausien aikana kattava 120 sivuinen julkaisu.
Kestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä on välittömästi kehitettävä edelleen ja samalla luotava uusia menetelmiä jo muuttuneiden ilmasto-olosuhteiden aiheuttaman kulttuuriperinnön kiihtyvän rapautumisen torjumiseksi.
Hankekumppanit jatkavat yhteistyötä vuonna 2025. Projektiryhmän seuraavat työkokoukset pidetään huhtikuussa Antibesissa ja Mont-Dauphinissa Ranskassa. Toukokuussa vuorossa on Naarden Alankomaissa.
Raportti: Resilient Fortress – Suomenlinna Summer School Report (mini)
Lisätietoja:
Tuija Lind
Projektipäällikkö
tuija.lind@suomenlinna.fi
Resilient Fortress -kumppaneita ovat Suomenlinnan hoitokunta, Stichting Monumentenbezit Naardenin linnoituksista (Alankomaat), Centre des monuments nationaux Mont-Dauphinin linnoituksesta (Ranska) ja EFFORTS, Euroopan linnoitettujen kohteiden liitto sekä Atelier d’Architecture Philippe Prost (Ranska) ja Studio Architettura Meneghelli (Italia).