Milla Öystilä työskentelee Suomenlinnan hoitokunnassa matkailuasiantuntijana.
– Suomenlinna on yksi, selkeä kokonaisuus, mutta täällä on lukuisia toimijoita, jotka yhdessä tekevät Suomenlinnan. Työskentelen Suomenlinnassa olevien matkailutoimijoiden kanssa ja varmistan, että pelaamme yhteiseen pussiin. Vaikka hoitokunta on maailmanperintökohteen isäntä, emme voi yksin viedä kohdetta eteenpäin.
Millan sidosryhmiä ovat Suomenlinnan lukuisten toimijoiden lisäksi Helsingin kaupungin eri toimijat, matkailutoimijat sekä oppilaitokset.
– Olen jatkuvasti vuorovaikutuksessa toimijoiden kanssa ja kerron, mitä Suomenlinnassa on meneillään. Tähtäämme myös sovittamaan Suomenlinnan laajempiin kehittämishankkeisiin, yhteistyöhön ja erilaisiin matkailuhankkeisiin.
– Teemme yhteistyötä myös matkailualan oppilaitosten kanssa. Meillä vierailee opiskelijoita, Suomen tulevia matkailuosaajia, joille kerromme Suomenlinnasta matkailukohteena ja maailmanperintökohteena. Puhumme paljon myös siitä, miten matkailu kulkee käsi kädessä suojelun ja kestävän kehityksen kanssa.
Kestävä kehitys on muutenkin merkittävä osa Millan työtä.
– Tehtäviäni linjaa kestävän matkailun strategiamme, jonka olemme maailmanperintökohteen isäntänä ja yhdessä sidosryhmien kanssa laatineet.
– Tavoitteemme on tehdä Suomenlinnasta kestävän matkailun ykköskohde Suomessa. Pohjoismaisessa maailmanperintökohteiden yhteistyössä olemme jo olleet suunnannäyttäjiä kestävän matkailun asioissa. Esimerkiksi tekemäämme kestävän matkailun strategiaa on käytetty muissa kohteissa heidän strategioidensa esimerkkinä.
– Työhöni kuuluu myös kävijähallinta eli kohteen esittelyn yhdistäminen kävijöiden ohjaamiseen ja kohteen hoitoon. Tässä teen paljon yhteistyötä hoitokunnan muiden yksiköiden kanssa esimerkiksi turvallisuuden, opasteiden, paikkojen kulumisen ja vaikkapa talvikunnossapidon tiimoilta.
-Pyrimme myös siihen, että kävijät vierailisivat tasaisemmin ympäri vuoden, myös talvikaudella. Se lisäisi paikallisten yrittäjien taloudellista kestävyyttä, ovia voitaisiin pitää auki pitempään, ellei jopa ympäri vuoden.
Kestävän matkailun strategian lisäksi Milla on mukana Metsähallituksen ja Suomen maailmanperintökohteiden yhteishankkeessa, jonka tavoitteena on asettaa kaikille Suomen maailmanperintökohteille ja Metsähallituksen hallinnoimille kansallispuistoille sekä luonto- ja historiakohteille yhteiset reunaehdot matkailun kestävyyteen liittyen.
– Kestävään matkailuun linkittyvä kohteiden välinen yhteistyö on hieno kansallinen ponnistus, kaikki Suomen maailmanperintökohteet ovat jo sitoutuneet mukaan. Hanke on herättänyt kiinnostusta ulkomailla asti.
– Periaatteisiin kuuluu myös esimerkiksi paikallisuuden vahvistaminen. Pyrimme tekemään asukkaiden elämästä mahdollisimman hyvää toimimalla yhteistyössä heidän kanssaan. Myös kävijöille on luotu mahdollisuuksia kohteen hoitamiseksi, keväällä 2017 Suomenlinnaan laajentunut puistokummitoiminta on hyvä esimerkki, vapaaehtoiset auttavat pitämään aluetta kunnossa muun muassa keräämällä roskia, haravoimalla sekä kitkemällä rikkaruohoja ja vieraslajeja.
Vuodesta 2005 hoitokunnassa työskennellyt Milla on unelmiensa työpaikassa.
– Itselleni tämä tarjoaa hienon paketin, jossa matkailu yhdistetään suojeluun ja maailmanperintökohteen arvoihin. Taustalleni tämä sopii aivan loistavasti. Minulla on akateeminen matkailututkinto, jonka puitteissa opiskelin matkailukohteiden suunnittelua ja kehittämistä. On mahtavaa olla töissä tunnetussa ja arvostetussa paikassa, jonka myötä olen päässyt esimerkiksi mukaan erilaisiin strategiatyöryhmiin.
– Eikä paikka muutenkaan ole hullumpi: on arjen luksusta istahtaa kesäaamuna vesibussiin, juoda kuppi jonkun muun keittämää kahvia ja toisen laittamaa sämpylää, lukea aamun lehteä ja katsella merellisiä maisemia. Samalla yritän edes vähän muistella, että tässähän tehdään työmatkaa!